disparte5_ Kevin DietschGetty Images_FSOC Kevin Dietsch/Getty Images

Amerika moet het voortouw nemen op het gebied van cryptoregulering

WASHINGTON, DC – In tegenstelling tot 2022, een rampjaar voor de markten voor digitale activa, werd 2023 gekenmerkt door agressieve regelgeving en positieve marktontwikkelingen. De recente schikking tussen Amerikaanse toezichthouders en Binance, ’s werelds grootste beurs voor cryptocurrencies, zal het vertrouwen, de transparantie en de verantwoordingsplicht op de hele markt verbeteren. Ondertussen hebben de meeste wereldwijde financiële centra duidelijke regels voor de crypto-industrie geïntroduceerd.

Ondanks deze vooruitgang lopen de Verenigde Staten het risico een buitenbeentje te worden als ze in 2024 geen nieuwe regels opstellen. Beleidsmakers kunnen kiezen uit drie mogelijke paden om de risico’s en kansen op de cryptomarkt te beheren: regelgeving, wetgeving en aanwijzing.

Twee jaar geleden zette de Amerikaanse president Joe Biden een grote stap in de richting van het verschaffen van duidelijkheid in de regelgeving door zijn Executive Order on Ensuring Responsible Development of Digital Assets uit te vaardigen. Sindsdien zijn pogingen om wetgeving op te stellen echter gestrand, en lopen de VS achter op andere landen bij het reguleren van de sector, ondanks het feit dat vrijwel alle digitale activa in dollars worden geprijsd.

De ironie is dat door de VS geleide organen zoals de Financial Stability Board, de President’s Working Group on Financial Markets en de Financial Stability Oversight Council (FSOC) in de voorhoede hebben gestaan van wereldwijde pogingen om de cryptomarkt te reguleren. Als voorzitter van de FSOC heeft minister van Financiën Janet Yellen er ook bij het Congres op aangedrongen om wetgeving te ontwikkelen om in dollar gedenomineerde stablecoins te reguleren. De voorzitter van de Federal Reserve (het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken), Jerome Powell, heeft deze oproepen herhaald.

Deze oproepen tot wetgeving, versterkt door wereldwijde regelgevende instanties, onderstrepen de potentiële risico’s van crypto. Hoewel sommige economen drastische maatregelen bepleiten, zoals het laten instorten van de sector of het opleggen van strenge regels, zou een betere aanpak zijn om blockchain en andere opkomende technologieën in te zetten om ervoor te zorgen dat financiële diensten kunnen voldoen aan de marktvraag buiten de conventionele bankuren, een uitdaging die vooral gevolgen heeft voor het wereldwijde betalingsverkeer. Gezien het feit dat bijna elke grote bank, vermogensbeheerder, fintech- en betaaldienstverlener over de hele wereld al strategieën voor digitale activa heeft ontwikkeld, is het tijd voor Amerikaanse beleidsmakers om een inhaalslag te maken en technologieneutrale, principiële regelgeving op te stellen die de concurrentie op de financiële markten bevordert.

Daartoe moet het Congres federale regelgevende instanties de bevoegdheid geven om regels op te stellen voor de markt. Dit houdt in dat er onderzoek moet worden gedaan naar digitale valuta’s van centrale banken, ondanks de tegenstand van politici als voormalig president van de VS Donald Trump, de vermoedelijke kandidaat van de Republikeinse Partij voor de presidentsverkiezingen van november. Het omvat ook het opstellen van regelgeving voor digitale portemonnees, en het stroomlijnen van staats- en federale bank- en betalingssystemen. Deze acties zijn cruciaal om een potentiële ‘constitutionele crisis’ in de fintech-sector af te wenden en het concurrentievoordeel van Amerika te behouden.

Subscribe to PS Digital
PS_Digital_1333x1000_Intro-Offer1

Subscribe to PS Digital

Access every new PS commentary, our entire On Point suite of subscriber-exclusive content – including Longer Reads, Insider Interviews, Big Picture/Big Question, and Say More – and the full PS archive.

Subscribe Now

Het ministerie van Financiën heeft ook de noodzaak van beslissende actie benadrukt. In november riep onderminister Wally Adeyemo het Congres op om de risico’s van met crypto gefinancierde illegale activiteiten aan te pakken, waarbij hij wees op de ondoorzichtigheid van bepaalde cryptoproducten en het gebrek aan regelgevend toezicht. Deze producten zijn in het beste geval financiële alchemie; in het slechtste geval zijn ze financiële fentanyl.

Het ontbreken van een Amerikaans regelgevend kader voor dollar-gerelateerde stablecoins – waarvoor steeds meer licenties worden verstrekt in rechtsgebieden als de Verenigde Arabische Emiraten, Singapore en Hongkong – vormt een bedreiging voor de Amerikaanse belangen. Dit vacuüm zou de creatie kunnen stimuleren van producten die het vertrouwen in de dollar uitbuiten, terwijl ze de Amerikaanse regelgeving omzeilen en mogelijk een toevluchtsoord worden voor illegale actoren.

De VS moeten er op zijn minst voor zorgen dat buitenlandse emittenten van stablecoins die aan de dollar zijn gekoppeld, zich houden aan de Bank Secrecy Act, wetten tegen het witwassen van geld en voor terrorismebestrijding, en sanctieregelingen. Anders zouden digitale dollars de internationale veiligheid kunnen ondermijnen, in plaats van de technologische risico’s te bestrijden die verbonden zijn met het primaat van de dollar.

Maar voordat de VS cryptobedrijven of -technologieën als bedreiging aanmerken, moeten er nieuwe regels komen. Hoewel er al een precedent is voor het bestempelen van open-source technologieën als risico’s voor de nationale veiligheid, zijn grote tokenuitgevers of -beurzen nog niet geclassificeerd als systeemrelevante financiële instellingen, wat hen zou aanmerken als te groot om failliet te mogen gaan. In plaats van toe te staan dat offshore of near-shore crypto-activiteiten zich ongecontroleerd kunnen uitbreiden, of dat andere landen de normen bepalen voor een markt die net zo inherent Amerikaans is als het internet ooit was, moeten Amerikaanse beleidsmakers 2024 beschouwen als een keerpunt.

De stablecoin-wet die in juli 2023 door het House Financial Services Committee werd goedgekeurd, heeft een aanzienlijk beleidsmomentum gegenereerd. De goedkeuring van dit wetsvoorstel door beide partijen in het Congres zou de beste wetgevende mogelijkheid bieden om de golf van vervalsingen van cryptodollars aan te pakken. Bovendien zou het Amerika’s laatste kans kunnen zijn om zijn dominantie op de markten voor digitale activa te behouden.

Het zal zeker moeilijk zijn om vooruitgang te boeken tijdens een zwaarbevochten verkiezingscampagne. Maar een vooruitstrevend beleid op het gebied van digitale activa is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de VS een regelgever blijven, in plaats van een regelnemer te worden. Dit is vooral nu van cruciaal belang, aangezien het MiCA-raamwerk (Markets in Crypto-Assets) van de Europese Unie later dit jaar in werking zal treden, waardoor er mogelijk een trans-Atlantische kloof zal ontstaan in de regulering van digitale activa.

Om een dergelijke uitkomst te voorkomen, moet de Amerikaanse beleidsagenda voor digitale activa dit jaar verder gaan dan regelgeving, wetgeving en aanwijzing, en zich richten op het bevorderen van wereldwijde harmonisatie van de regelgeving. Maar deze inspanningen zijn gedoemd te mislukken zonder duidelijkheid in de regelgeving en Amerikaans leiderschap op de cryptomarkt.

Vertaling: Menno Grootveld

https://prosyn.org/rdJ1p3inl